niedziela, 31 lipca 2022

Rumiane, chrupiące placki ziemniaczane.

 


Pyszne, chrupiące placki z młodych ziemniaków.

Składniki:

Placki:

ziemniaki 12 szt.

jajko kurze 2 szt.

mąka pszenna 3 łyżki

sól do smaku

cebula 1 szt.

pieprz do smaku

majeranek 2 łyżki

olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy razem z cebulą na tarce, połowę ziemniaków na wiórki i drugą połowę na mniejsze wiórki. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, sól, pieprz, majeranek i jajka. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Nagrzewamy olej na patelni i smażymy placki na złocisty kolor z obu stron. Po usmażeniu placki osączamy na ręczniczku papierowym z oleju.






Smacznego !!!

1 komentarz: