poniedziałek, 1 sierpnia 2022

Jajecznica na wędzonym boczku ze szczypiorem.

 


Poranne śniadanie, to nic innego, tylko usmażona jajecznica z jajek od młodych wiejskich kurek, na wędzonym boczku ze szczypiorem. 

Składniki:

kurze małe jajeczka 8 szt.

boczek wędzony 10 dag

szczypior

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Pokrojony w kostkę wędzony boczek smażymy na gorącej patelni, jeżeli boczek będzie bardzo chudy możemy dodać troszkę smalcu. Szczypior kroimy w drobne talarki i dodajemy go do wbitych do talerza głębokiego jajeczek. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szczypior i całość mieszamy widelcem. Gdy skwarki z boczku będą podsmażone zawartość talerza wlewamy na patelnię ze skwarkami, całość mieszamy i smażymy do odpowiedniego ścięcia się jajek. Jajecznicę podajemy na ciepło z domowego wypieku pieczywem.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz