Pieczarki faszerowane mielonym mięsem z dodatkiem sera mozzarello i żółtego sera. Upieczone pieczarki możemy podać na gorąco oraz jako zimną przystawkę.
Składniki:
4 duże pieczarki (użyłem 4 po 25 dkg)
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
ser mozzarello tarty
10 dkg sera żółtego do posypania
3 ząbki czosnku
1 jajko
1 cebula
tłuszcz do smażenia (ja użyłem smalcu z kaczki)
Przyprawy:
pieprz, sól, majeranek
Wykonanie:
1 - Pieczarki obieramy, wykrawamy korzenie, myjemy.
2 - Kapelusze obgotowujemy w osolonej wodzie (jakieś 5-10 minut, zależy od wielkości pieczarek) i osączamy na sitku.
3 - Cebulę i korzenie z pieczarek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni.
4 - Mięso mielone wyrabiamy z podsmażoną cebulką, czosnkiem, serem mozzarello, korzeniami pieczarek, jajkiem i przyprawami.
5 - Farszem mięsnym wypełniamy miejsca spodnie pieczarek, (po wyciętych korzeniach).
6 - Tak przygotowane pieczarki smażymy na patelni farszem do góry później przewracamy na stronę z farszem i smażymy na rumiany kolor.
7 - Gdy pieczarki są miękkie, posypujemy tarkowanym serem i chwilę smażymy pod przykryciem do momentu rozpuszczenia się sera.
8 - Podajemy z ketchupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz