Pyszna szarlotka z pigwowca upieczona na kruchym cieście z cynamonem i pianką. Polecam.
Składniki:
konfitura z pigwowca japońskiego 1 litr
cynamon 1 łyżeczka
kasza manna 6 łyżek
kisiel cytrynowy 1 opak.
blacha 30/25/6 cm
Ciasto:
mąka krupczatka 2 szklanki
mąka pszenna Typ 450 1 szklanka
margaryna Kasia 1 kostka
cukier 3 łyżki
żółtka 4 szt.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy
Pianka:
białka z 4 jajek
cukier pół szklanki
Wykonanie:
Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą częścią ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wyłożone dno formy ciastem nakłuwamy widelcem. Konfiturę z pigwowca mieszamy z kisielem i kaszą manną oraz z cynamonem i wykładamy na blachę z ciastem. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Ubitą pianę wykładamy na warstwę konfitury z pigwowca. Wierzch warstwy piany posypujemy startym, pozostałym zmrożonym ciastem. Ciasto lekko zamrożone lepiej się zetrze. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy w piekarniku, ostudzone możemy posypać cukrem pudrem, jak kto lubi. Kroimy ostrym nożem na 12 porcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz