sobota, 24 września 2022

Biała kaszanka gryczana na podrobach z indyka, na ostro.

 


Bardzo smaczna biała kaszanka, idealna na jesiennego grilla, zrobiona z kaszy gryczanej prażonej i białej na podrobach z indyka z dodatkiem ostrego sosu z papryczek. Kaszanka smaczna jest parzona jak i usmażona z cebulką.

Składniki:

kasza gryczana prażona 2 szklanki

kasza gryczana biała 2 szklanki

wątróbki z indyka 500 g 

serca z indyka 500 g

skwarki + cebula 2 szt.

5 listków laurowych

6 ziaren ziela angielskiego

1 łyżeczka pieprzu czarnego

1 łyżka pieprzu ziołowego

2 łyżki słodkiej papryki

3 łyżki soli morskiej

mały słoiczek 200 g. sosu z papryczek ostrych

2 garście majeranku (3 stołowe łyżki)

8 szklanek wywaru z gotowania mięs

jelita grube proste 3 m.

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 8 szklanek wody, sól oraz wrzucamy indycze serca. Podczas gotowania zbieramy szumowiny wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz resztę przypraw. Gotujemy do momentu aż serca będą miękkie. W między czasie płuczemy obie kasze. Odlewamy szklankę wywaru i parzymy wątróbki przez 15 minut. Do przecedzonego przez durszlak wywaru wsypujemy obie kasze i gotujemy do gęstości tak aby kasza była na 80% sparzona. Kończymy parzenie, wyłączamy gaz i przykrywamy garnek pokrywką. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę z garnka i mieszamy sparzoną kaszę i pozostawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej kaszy dodajemy zmielone skwarki usmażone razem z cebulą, ugotowane serca, sparzone wątróbki i ostry sos z papryczek. Całość dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy. Wystudzonym farszem napełniamy jelita. Parzymy 35 minut w wodzie 70 - 80 stopni Celsjusza. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut i umieszczamy w lodówce na 12 godzin. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu lub na grillu. Bardzo smaczna jest również na zimno.











Smacznego!!!

1 komentarz: