Pyszne ziemniaczane pyzy, kartacze czy cepeliny z mielonym mięsem wieprzowym, okraszone skwarkami z cebulką. Danie pochodzi z kresów wschodnich, Podlasie, Wileńszczyzna.
Składniki:
4 kg ziemniaków
1 kg. mielonego mięsa wieprzowego
skrobia ziemniaczana
sól, pieprz, majeranek
ząbek czosnku
2 jajka
słonina
cebula
Wykonanie:
Okrasa:
pokrojoną w kostkę słoninę smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy i dajemy troszkę majeranku. Smażymy aż cebula się zarumieni.
Kartacze:
Połowę (2 kg.) ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a drugą połowę (2 kg.) ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę lekko odciskamy przez gazę, ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej. Mięso mielone solimy, pieprzymy dodajemy 2 jajka, czosnek przeciśnięty i majeranek, dobrze wyrabiamy i robimy z mięsa małe kulki które będziemy zawijać w rozklepane placki z ciasta ziemniaczanego. Formujemy nasze kartacze i stopniowo wrzucamy do wrzącej, posolonej wody, gotujemy 8 minut od wypłynięcia naszych kartaczy do góry. Podajemy okraszone skwarkami z tłuszczem.
Brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię kartacze.
OdpowiedzUsuń