piątek, 16 września 2022

Zakwas buraczany.


Bardzo smaczny i zdrowy z dużą zawartością witamin zakwas z czerwonych buraków.

Surowiec:

12 średnich buraków ćwikłowych

3 litry przegotowanej wody

3 płaskie łyżki soli kamiennej

2 główki czosnku

16 listków laurowych

30 ziarenek ziela angielskiego

1 łyżeczka ziarenek kminku

Wykonanie:

Obrane buraki kroimy w 8, układamy w słoju warstwa buraków, czosnek, chrzan, liść laurowy, ziele angielskie i kminek i tak układamy kolejne warstwy. Zalewamy to wodą osoloną letnią. Przykrywamy słój gazą lub tetrową pieluchą. Codziennie zaglądamy czy nie ma pleśni, po 5 dniach próbujemy. Jak dobry to cedzimy przez sitko i rozlewamy zakwas do czystych butelek a buraczki i czosnek mielimy i do słoiczków (na zupy), pasteryzujemy 15 minut.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz