sobota, 17 września 2022

Flaczki z indyczych żołądków.

 


Flaczki z żołądków indyczych są tak samo smaczne jak i flaczki ugotowane z innych żołądków, wieprzowych czy wołowych. 

Składniki:

ugotowane indycze żołądki 1,5 kg

suszona włoszczyzna 3 łyżki

domowa pasta rosołowa 2 łyżki

czosnek 4 ząbki

Przyprawy:

majeranek 2 łyżki

papryka słodka 1 łyżka

papryka ostra do smaku

liście laurowe 4-5 szt.

ziele angielskie 6-8 szt.

sól do smaku

pieprz do smaku

przyprawa do flaków 20 g

Wykonanie:

Ugotowane żołądki kroimy na cienkie paski, wkładamy do garnka, dodajemy domową pastę rosołową, suszoną włoszczyznę, pokrojony czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy godzinę od momentu zagotowania (wrzenia). Po godzinnym gotowaniu dodajemy wszystkie suche przyprawy, próbujemy smak i gotujemy jeszcze 5 minut. Ugotowane flaczki podajemy na gorąco z pieczywem.








Smacznego!!!

1 komentarz: