Bardzo smaczny i zdrowy z dużą zawartością witamin zakwas z czerwonych buraków.
Surowiec:
12 średnich buraków ćwikłowych
3 litry przegotowanej wody
3 płaskie łyżki soli kamiennej
2 główki czosnku
16 listków laurowych
30 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka ziarenek kminku
Wykonanie:
Obrane buraki kroimy w 8, układamy w słoju warstwa buraków, czosnek, chrzan, liść laurowy, ziele angielskie i kminek i tak układamy kolejne warstwy. Zalewamy to wodą osoloną letnią. Przykrywamy słój gazą lub tetrową pieluchą. Codziennie zaglądamy czy nie ma pleśni, po 5 dniach próbujemy. Jak dobry to cedzimy przez sitko i rozlewamy zakwas do czystych butelek a buraczki i czosnek mielimy i do słoiczków (na zupy), pasteryzujemy 15 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz