sobota, 15 października 2022

Ciasto kruche z owocami.


Ciasto kruche z owocami i pianką. Do ciasta użyto konfitury z pigwowca japońskiego, aronii i śliwki.

Składniki:

konfitura z pigwowca japońskiego 500 ml

konfitura z aronii 500 ml

śliwki 5 szt. pokrojone w kostkę

cynamon 2 łyżeczki

kasza manna 6 łyżek

kisiel cytrynowy 1 opak.

blacha 30/25/6 cm

Ciasto:

mąka krupczatka 2 szklanki

mąka pszenna Typ 450 1 szklanka

margaryna Kasia 1 kostka

cukier 3 łyżki

żółtka 4 szt.

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

cukier waniliowy

Pianka:

białka z 8 jajek

cukier pół szklanki

kisiel poziomkowy 1 opak.

Wykonanie:

Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą częścią ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wyłożone dno formy ciastem, nakłuwamy widelcem lub specjalnym wałkiem. Konfiturę z pigwowca i aronii mieszamy z kisielem i kaszą manną oraz z cynamonem i wykładamy na blachę z ciastem, równamy. Na tą warstwę układamy pokrojone w kostkę śliwki. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Ubitą pianę wykładamy na warstwę konfitury z pigwowca, aronii i śliwek. Wierzch warstwy piany posypujemy startym, pozostałym zmrożonym ciastem. Ciasto lekko zamrożone lepiej się zetrze. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy w piekarniku, ostudzone możemy posypać cukrem pudrem, jak kto lubi. Kroimy ostrym nożem na 12 porcji.
















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz