Kapuśniak z domowego kiszenia kapusty, ugotowany na mięsie z tylnej, wieprzowej golonki.
Składniki:
500 g swojskiej kiszonej kapusty (waga odciśniętej kapusty)
mięso bez kości i skóry z tylnej golonki
kiełbasa podwawelska 1 szt.
2 łyżki domowej pasty rosołowej
3 ziemniaki
2 garści kaszy jęczmiennej pęczak
suszona włoszczyzna 2 łyżki
Przyprawy:
majeranek łyżka
czerwona słodka papryka w proszku łyżka
ziele angielskie 8 ziaren
liść laurowy 4 szt.
pieprz ziołowy do smaku
sól do smaku
Wykonanie:
Do gotującej się osolonej wody (1,5 litra) wrzucamy wymyte mięso z golonki, gotujemy do jego miękkości. Ugotowane mięso wyjmujemy z garnka i kroimy je w kostkę, a do garnka wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, mięso, pęczak, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową. Całość gotujemy 20 minut, do miękkości ziemniaków. W między czasie odciskamy kapustę i rozdrabniamy ją nożem, nie za drobno. Na patelni smażymy bez tłuszczu pokrojoną kiełbasę. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy zawartość patelni oraz kiszoną kapustę, mieszamy i gotujemy 60 minut, do miękkości kapusty. Na koniec gotowania dodajemy przyprawy do smaku. Ugotowaną zupę podajemy z kawałkiem kiełbasy i chlebkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz