piątek, 28 października 2022

Kapuśniak z kiszonej, swojskiej kapusty.

 


Kapuśniak z domowego kiszenia kapusty, ugotowany na mięsie z tylnej, wieprzowej golonki. 

Składniki:

500 g swojskiej kiszonej kapusty (waga odciśniętej kapusty)

mięso bez kości i skóry z tylnej golonki

kiełbasa podwawelska 1 szt.

2 łyżki domowej pasty rosołowej

3 ziemniaki

2 garści kaszy jęczmiennej pęczak

suszona włoszczyzna 2 łyżki

Przyprawy:

majeranek łyżka

czerwona słodka papryka w proszku łyżka

ziele angielskie 8 ziaren

liść laurowy 4 szt. 

pieprz ziołowy do smaku

sól do smaku

Wykonanie:

Do gotującej się osolonej wody (1,5 litra) wrzucamy wymyte mięso z golonki, gotujemy do jego miękkości. Ugotowane mięso wyjmujemy z garnka i kroimy je w kostkę, a do garnka wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, mięso, pęczak, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową. Całość gotujemy 20 minut, do miękkości ziemniaków. W między czasie odciskamy kapustę i rozdrabniamy ją nożem, nie za drobno. Na patelni smażymy bez tłuszczu pokrojoną kiełbasę. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy zawartość patelni oraz kiszoną kapustę, mieszamy i gotujemy 60 minut, do miękkości kapusty. Na koniec gotowania dodajemy przyprawy do smaku. Ugotowaną zupę podajemy z kawałkiem kiełbasy i chlebkiem.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz