Cienkie kiełbaski wieprzowe zrobione z mięsa wieprzowego bez używania peklosoli, z mięsa tylko solonego solą. Kiełbaski nie są wędzone, są tylko parzone.
Przepis na 1 kg kiełbasek:
Mięso wieprzowe od szynki lub łopatki chude 0,5 kg
podgardle oskórowane chudsze 25 dag
Mięso z wieprzowych golonek 25 dag
Przyprawy:
Sól morska 18 g/kg
Pieprz 2 g/kg
Czosnek 3 g/kg
Cukier 1 g/kg
Majeranek 3 g/kg
Gałka muszkatołowa 1 g/kg
Dodatkowo:
osłonki kolagenowe ciemne Fi 21 mm
Rozdrabnianie:
Mięso wieprzowe od szynki lub łopatki chude i podgardle przepuszczamy przez sito 8 mm.
Mięso z golonki przepuszczamy dwukrotnie przez sito 3 mm, do zmielonego mięsa dodajemy 50 ml lodowatej wody, sól, cukier, czosnek, gałkę muszkatołową i dodatkowo jeszcze rozdrabniamy je blenderem na papkę.
Mieszanie:
Rozdrobnione mięso z golonki razem z przyprawami mieszamy ze zmielonym mięsem z szynek i podgardlem. Dodajemy pozostałe przyprawy majeranek i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Wyrobiony farsz odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie napełniamy ściśle jelita. Napełnione jelita odkręcamy w kiełbaski o odpowiadającej nam długości.
Parzenie:
Parzymy 20 minut w temperaturze 72-76 stopni Celsjusza.
Chłodzenie:
Schładzamy kiełbasę powieszoną na kiju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz