czwartek, 27 października 2022

Cienkie kiełbaski wieprzowe, parzone.

 


Cienkie kiełbaski wieprzowe zrobione z mięsa wieprzowego bez używania peklosoli, z mięsa tylko solonego solą. Kiełbaski nie są wędzone, są tylko parzone.


Przepis na 1 kg kiełbasek: 

Mięso wieprzowe od szynki lub łopatki chude 0,5 kg 

podgardle oskórowane chudsze 25 dag 

Mięso z wieprzowych golonek 25 dag

Przyprawy: 

Sól morska 18 g/kg

Pieprz 2 g/kg

Czosnek 3 g/kg

Cukier 1 g/kg

Majeranek 3 g/kg

Gałka muszkatołowa 1 g/kg

Dodatkowo: 

osłonki kolagenowe ciemne Fi 21 mm  

Rozdrabnianie:

Mięso wieprzowe od szynki lub łopatki chude i podgardle przepuszczamy przez sito 8 mm.

Mięso z golonki przepuszczamy dwukrotnie przez sito 3 mm, do zmielonego mięsa dodajemy 50 ml lodowatej wody, sól, cukier, czosnek, gałkę muszkatołową i dodatkowo jeszcze rozdrabniamy je blenderem na papkę.

Mieszanie:

Rozdrobnione mięso z golonki razem z przyprawami mieszamy ze zmielonym mięsem z szynek i podgardlem. Dodajemy pozostałe przyprawy majeranek i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Wyrobiony farsz odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie napełniamy ściśle jelita. Napełnione jelita odkręcamy w kiełbaski o odpowiadającej nam długości.

Parzenie:

Parzymy 20 minut w temperaturze 72-76 stopni Celsjusza.

Chłodzenie:

Schładzamy kiełbasę powieszoną na kiju.















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz