Zdrowy, bardzo smaczny sok z pomidorów lima.
Składniki:
3 kg dojrzałych pomidorów Lima
1 łyżeczka kwasku lub sok z połówki cytryny
1 łyżka cukru
1 łyżkę soli
Wykonanie:
Pomidory przepłukuję z zanieczyszczeń, kroję na mniejsze części i mielę w maszynce do mięsa przez wyciskacz soku. Przelewam do garnka emaliowanego, dodaję kwasek, sól, cukier. Gotuję około 1 godziny na niewielkim ogniu. Czas ten jest uzależniony od ilości wody w pomidorach. Wystarczy, że zredukuje się nam o 1/3. Taki właśnie przecier przelewam do słoików jako super soczek i pasteryzuję 10 min w temperaturze 100 stopni Celsjusza. Z podanej ilości pomidorów wyszło 3 słoiki 900 ml.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz