Tort śmietankowo czekoladowy z czarnymi jagodami, mocno nasączony kawą. Plastry biszkoptu nasączone kawą przełożone konfiturą z czarnych jagód i kremami, śmietankowym i czekoladowym.
Biszkopt:
jajka kurze 10 szt.
mąka tortowa pszenna 30 dag
cukier 20 dag
Krem śmietankowy:
serek mascarpone 500 g
śmietanka 30 % 400 ml
cukier puder 2 łyżki
aromat waniliowy 1 łyżeczka
Krem czekoladowy:
masa śmietanowa, czekolada gorzka 100 g
śmietanka 30% 0,5 l
Opcjonalnie:
konfitura z czarnych jagód
kawa rozpuszczalna do nasączenia biszkoptów 750 ml
opłatki do dekoracji
motylki do dekoracji
płatki migdałowe
koraliki
Wykonanie biszkoptu:
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub łyżką. Wymieszaną masę wykładamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Ciasto równamy w formie i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.
Wykonanie kremu śmietankowego:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i aromatem waniliowym na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na bardzo małych obrotach.
Wykonanie kremu czekoladowego:
Śmietankę ubijamy na sztywno. Podczas ubijania śmietanki w momencie gdy zacznie gęstnieć dodajemy stopniowo rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do jej zgęstnienia.
Wykonanie tortu:
Układamy spodni plaster biszkoptu na płaskiej podkładce, nasączamy go kawą, rozsmarowujemy powidła. Na warstwę z powidłami nakładamy warstwę kremu czekoladowego. Na wysmarowany plaster kremem nakładamy kolejny plaster biszkoptu i nasączamy go, oraz nakładamy warstwę kremu śmietankowego, krem równamy i nakładamy kolejny plaster biszkoptu, nasączamy i nakładamy krem czekoladowy i nakładamy ostatni plaster biszkoptu, nasączamy go i nakładamy warstwę kremu śmietankowego także i na boki. Na wierzch i boki tortu kładziemy dekorację z kremu, koralików, kwiatków, motylków i płatków migdałowych, posypujemy troszkę startą czekoladą. Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz