Smażone na rumiano kopytka, podane okraszone skwarkami z cebulą.
Składniki:
ziemniaki ugotowane 5 szt.
mąka ziemniaczana 6 łyżek
boczek wieprzowy
cebula
smalec
sól
pieprz ziołowy
Okrasa:
Boczek kroimy w kostkę, cebulę w pół plastry. Boczek smażymy na smalcu do zarumienienia się skwarek. Do zarumienionych skwarek dodajemy osoloną i popieprzoną cebulę i smażymy ją do lekkiego zarumienienia.
Wykonanie kopytek:
Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki studzimy i przeciskamy przez praskę, rozkładamy równo w miseczce, dzielimy na cztery równe części. Jedną część wyjmujemy na bok a puste miejsce wypełniamy mąką ziemniaczaną. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy wałeczki i ukośnie wycinamy kopytka. Kopytka wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Gotujemy do momentu wypłynięcia kopytek na wierzch. Ugotowane kopytka wyjmujemy z wody, studzimy. Ostudzone kopytka smażymy na gorącym oleju z każdej strony na rumiany kolor. Usmażone kopytka podajemy okraszone okrasą z boczku i cebuli, dekorujemy świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz