Filety z mintaja zrobione w sosie pomidorowym z warzywami.
Składniki:
filet z mintaja 6 kostek
marchew 2 szt
pietruszka korzeń 1 szt
por 10 cm
seler 1 mały
cebula 2 szt.
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
sos sojowy ciemny 2 łyżki
liść laurowy 4 szt.
ziele angielskie 6-8 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
papryka mielona słodka 3 łyżeczki
majeranek 2 łyżki
mąka pszenna
Wykonanie:
Kostki mintaja odmrażamy na sicie i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Obraną marchew, seler i korzeń pietruszki ścieramy przez duże oczka, por kroimy w plasterki, cebule kroimy w kostkę. Posolone, popieprzone kawałki ryby obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju na rumiany kolor. Usmażone kawałki ryby wykładamy na talerz, a na patelnię wkładamy wszystkie warzywa i dusimy pod przykryciem. Warzywa dusimy do ich miękkości, doprawiamy przyprawami do smaku. Do garnka wlewamy 250 ml wody, dodajemy pastę rosołową, sos sojowy, sól, liście laurowe, ziele angielskie, paprykę i przecier pomidorowy, zagotowujemy. Dodajemy do garnka zawartość patelni i dokładnie mieszamy. Możemy sprawdzić smak i w razie potrzeby jeszcze doprawić. We wcześniej przygotowanym pojemniku układamy warstwę sosu, warstwę ryby i tak do wyczerpania się. Ostatnią warstwą powinna być warstwa z sosem. Ostudzoną rybę w sosie przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz