niedziela, 25 grudnia 2022

Mintaj w sosie pomidorowym z warzywami.

 


Filety z mintaja zrobione w sosie pomidorowym z warzywami. 

Składniki:

filet z mintaja 6 kostek

marchew 2 szt

pietruszka korzeń 1 szt

por 10 cm

seler 1 mały

cebula 2 szt.

domowa pasta rosołowa 1 łyżka

sos sojowy ciemny 2 łyżki

liść laurowy 4 szt.

ziele angielskie 6-8 szt.

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

papryka mielona słodka 3 łyżeczki

majeranek 2 łyżki

mąka pszenna

Wykonanie:

Kostki mintaja odmrażamy na sicie i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Obraną marchew, seler i korzeń pietruszki ścieramy przez duże oczka, por kroimy w plasterki, cebule kroimy w kostkę. Posolone, popieprzone kawałki ryby obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju na rumiany kolor. Usmażone kawałki ryby wykładamy na talerz, a na patelnię wkładamy wszystkie warzywa i dusimy pod przykryciem. Warzywa dusimy do ich miękkości, doprawiamy przyprawami do smaku. Do garnka wlewamy 250 ml wody, dodajemy pastę rosołową, sos sojowy, sól, liście laurowe, ziele angielskie, paprykę i przecier pomidorowy, zagotowujemy. Dodajemy do garnka zawartość patelni i dokładnie mieszamy. Możemy sprawdzić smak i w razie potrzeby jeszcze doprawić. We wcześniej przygotowanym pojemniku układamy warstwę sosu, warstwę ryby i tak do wyczerpania się. Ostatnią warstwą powinna być warstwa z sosem. Ostudzoną rybę w sosie przechowujemy w lodówce.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz