Usmażone dzwonki z karpia zalane zalewą słodko kwaśną z cebulką w słoikach.
Składniki:
usmażone dzwonki z karpia 2 kg
1,5 szklanki octu 10 %
2 litry wody
3 duże cebule
sól do smaku
6 łyżeczek cukru
ziele angielskie 12 szt.
liść laurowy 6 szt.
pieprz ziołowy do smaku
Sposób przygotowania
Wymytego, oczyszczonego karpia kroimy w dzwonki, doprawiamy solą i ziołowym pieprzem, panierujemy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju na złoty kolor. Ostudzone wkładamy do słoja, wkładamy z zalewy cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy chłodną zalewą octową.
Zalewa octowa:
Wlewamy ocet z wodą do garnczka, wsypujemy pokrojoną cebulę w piórka, dajemy kilka liści laurowych i 10-12 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżeczki cukru sól do smaku. Zagotowujemy i czekamy aż ostygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz