sobota, 24 grudnia 2022

Smażone kawałki karpia w zalewie octowej.

 


Usmażone dzwonki z karpia zalane zalewą słodko kwaśną z cebulką w słoikach.

Składniki:

usmażone dzwonki z karpia 2 kg

1,5 szklanki octu 10 % 

2 litry wody 

3 duże cebule

sól do smaku

6 łyżeczek cukru

ziele angielskie 12 szt.

liść laurowy 6 szt.

pieprz ziołowy do smaku

Sposób przygotowania

Wymytego, oczyszczonego karpia kroimy w dzwonki, doprawiamy solą i ziołowym pieprzem, panierujemy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju na złoty kolor. Ostudzone wkładamy do słoja, wkładamy z zalewy cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy chłodną zalewą octową.

Zalewa octowa:

Wlewamy ocet z wodą do garnczka, wsypujemy pokrojoną cebulę w piórka, dajemy kilka liści laurowych i 10-12 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżeczki cukru sól do smaku. Zagotowujemy i czekamy aż ostygnie.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz