Najprostszy przepis na szybkie upieczenie dwóch półkilowych bochenków, bardzo smacznego chleba. Polecam :)
Chleb upieczony według przepisu ze strony:
Składniki na 2 małe bochenki chleba 2 x 584 gram:
700 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
300 ml wody
130 ml mleka
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
drożdże świeże 20 gram
Na pomadę:
100 ml wody
1 czubata łyżeczka mąki
szczypta soli
Opcjonalnie:
czarnuszka do posypania chleba
Wykonanie:
Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy, ręcznie 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie równe części, wyrabiamy każdy kawałek ciasta podwijając ciasto pod spód minimum dwa razy i formujemy dwa równe bochenki, kładziemy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Papier można dodatkowo oprószyć mąką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni Celsjusza. W międzyczasie robimy pomadę, w małym rondelku na wolnym ogniu mieszamy wodę, mąkę i sól, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Po godzinnym wyrastaniu bochenków, nacinamy je ukośnie 3-4 razy, obficie smarujemy pomadą, posypujemy czarnuszką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut w 240 stopniach Celsjusza (grzałki góra - dół). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 30 minut, do zarumienienia się chleba. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz