wtorek, 14 lutego 2023

Calzone z serem, pieczarkami i cebulką.

 


Bardzo smaczne, chrupiące z ciągnącym się serem, calzone. Z przepisu wychodzą 4 duże calzone. Polecam :)

Składniki:

ciasto na pizze

sos pomidorowy

pieczarki 3 szt.

cebula biała 1 szt

cebula czerwona połowa

ser mozzarella 4 małe kulki

ser żółty

sól

pieprz

papryka czerwona słodka suszona

oregano

papryka słodka mielona

Wykonanie farszu:

Pokrojone drobno pieczarki, cebule, dusimy pod przykryciem na patelni. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, oregano. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników.

Ciasto na pizze:

Składniki:

20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych

2 szklanki mąki

3 łyżeczki cukru

pół płaskiej łyżeczki soli

4 łyżki oleju

0,5 szklanki ciepłego mleka

Wykonanie ciasta:

Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.

Wykonanie calzone:

Ciasto dzielimy na cztery części. Z każdej części ciasta wałkujemy placek na pizze. Smarujemy sosem połowę placka zostawiając brzegi placka czyste. Na sos kładziemy uduszony farsz. Na farsz układamy 2 plasterki sera mozzarella i starty ser żółty. Formujemy duży pierog i sklejamy brzegi uciskając palcem. Pierogi calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy każdy pierog jajkiem i pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Pierogi calzone muszą być ładnie zarumienione.
















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz