Karczek wieprzowy pieczony w rękawie piekarniczym z pieczarkami i ziemniakami doprawiony przyprawami.
Składniki:
karczek wieprzowy 2,3 kg
ziemniaki 9 szt. małe
czosnek 6 ząbków
sól 20 g
pieprz kolorowy młotkowany 1 łyżka duża
pieprz ziołowy 1 łyżka
musztarda 3 łyżki
oliwa z pestek winogron 6 łyżek
majeranek 1 łyżka
rękaw piekarniczy 70 cm
Wykonanie:
Marynatę przygotowujemy z drobno posiekanych ząbków czosnku, młotkowanego pieprzu kolorowego, pieprzu ziołowego, soli, musztardy, majeranku i oliwy z pestek winogron. Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w małej miseczce i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatę przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę. Wymyty, osuszony papierowymi ręczniczkami karczek nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą. Tak natarty karczek umieszczamy w rękawie piekarniczym i wstawiamy do lodówki na noc. Na drugi dzień do rękawa dodajemy obrane ziemniaki i drobne pieczarki, całość jeszcze raz mieszamy w rękawie. Rękaw zawiązujemy kładziemy na blachę i nakłuwamy w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza 120 minut. Po tym czasie rękaw nacinamy w górnej części, lekko rozchylamy i dopiekamy 10-15 minut do ładnego zarumienienia się mięsa. Podajemy z upieczonymi ziemniakami i pieczarkami. Ostudzony jest bardzo smaczny jako dodatek do kanapek.
Bardzo dobra propozycja, myślę że z grilla smakował by równie dobrze. Przepis na marynatę również super jednak ja należę do leniuchów i na grilla kupuje gotowe mięso marynowane od Zakładów Mięsnych Karol- na szybko i smacznie.
OdpowiedzUsuń