Bardzo proste i szybkie w wykonaniu kluski śląskie z dziurką.
Składniki:
6 ziemniaków, obrać pokroić na ćwiartki i ugotować do miękkości
skrobia ziemniaczana
sól
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie odlewamy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Wkładamy do większej miski i ugniatamy w jedną elastyczną kulę, którą spłaszczamy i dzielimy na 4 równe części. Jedną z czterech części delikatnie wyjmujemy kładąc obok a puste miejsce wypełniamy na równi z ciastem skrobią ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wyrabiamy ugniatając ciasto. Ugniecione ciasto dzielimy na 4 kawałki i rolujemy z każdego wałek o średnicy takiej jaką ma mieć wielkość kluski. Zrolowany wałek kroimy nożem na 2,5 cm plastry. Z każdego plastra formujemy kulkę robiąc w każdej delikatną dziurkę. Tak zrobione kluski układamy na deskę lub stolnicę. Wrzucamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia klusek na wierzch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz