Kiszona, domowa kapusta z marchwią i kminkiem. Idealna jako dodatek na surówki do drugich dań, oraz na zupę. Zimą też można kisić kapustę. Najlepsza kapusta do kiszenia jest dostępna w marketach, kamienna głowa.
Surowiec:
kapusta 3 kg
marchew 2 szt. duże
kminek 3 łyżeczki
sól 3 łyżki
Wykonanie:
Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na wiórka, solimy dodajemy kminek i dobrze mieszamy ugniatając. Odstawiamy na 1-2 godziny i po tym czasie znowu dobrze mieszamy i ugniatamy. Wkładamy ścisło do wyparzonego kamiennego garnka, ugniatamy i przykrywamy talerzykiem, przyciskamy słoikiem litrowym z wodą. po 5-7 dniach kapusta jest dobra do jedzenia. Ukiszoną kapustę możemy przełożyć do 3 słoików i przetrzymywać w lodówce.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz