Kopytka zrobione z gotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki pszennej podane z sosem z mięsa wieprzowego.
Składniki:
Kopytka:
ugotowane ziemniaki 5 szt.
mąka pszenna 1/4 masy ziemniaków
Sos:
ścinki z szynki i schabu 50 dag
papryka czerwona słodka 1 szt.
cebula 1 szt.
suszona włoszczyzna 3 łyżki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
pieprz kolorowy tłuczony do smaku
majeranek 1 łyżeczka
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 6 szt.
pasta rosołowa 1 łyżka
ciemny sos sojowy 2 łyżki
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
śmietana 30% 2 łyżki
Wykonanie:
Kopytka:
Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie studzimy, ostudzone przepuszczamy przez praskę. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę pszenną i wyrabiamy ciasto. Z ciasta robimy długie wałeczki i tniemy skośnie kopytka.
Sos:
Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzami i smażymy na gorącym tłuszczu do jego zarumienienia. Podczas smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebule i paprykę. W małym garnczku gotujemy bulion z suszonej włoszczyzny, pasty rosołowej, liści laurowych i ziela angielskiego. Podczas gotowania dodajemy sos sojowy i majeranek. Bulion gotujemy około 10 minut. Do gotującego się bulionu dodajemy zawartość patelni. Wszystkie składniki w garnczku mieszamy i gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso będzie miękkie zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z wodą, dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy.
Wykonanie dania:
Kopytka podajemy z sosem, możemy udekorować natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz