Bardzo smaczne, chrupiące z ciągnącym się serem, calzone. Z przepisu wychodzą 4 duże calzone. Polecam :)
Składniki:
ciasto na pizze
sos pomidorowy
pieczarki 3 szt.
cebula biała 1 szt
cebula czerwona połowa
ser mozzarella 4 małe kulki
ser żółty
sól
pieprz
papryka czerwona słodka suszona
oregano
papryka słodka mielona
Wykonanie farszu:
Pokrojone drobno pieczarki, cebule, dusimy pod przykryciem na patelni. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, oregano. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników.
Ciasto na pizze:
Składniki:
20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
2 szklanki mąki
3 łyżeczki cukru
pół płaskiej łyżeczki soli
4 łyżki oleju
0,5 szklanki ciepłego mleka
Wykonanie ciasta:
Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Wykonanie calzone:
Ciasto dzielimy na cztery części. Z każdej części ciasta wałkujemy placek na pizze. Smarujemy sosem połowę placka zostawiając brzegi placka czyste. Na sos kładziemy uduszony farsz. Na farsz układamy 2 plasterki sera mozzarella i starty ser żółty. Formujemy duży pierog i sklejamy brzegi uciskając palcem. Pierogi calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy każdy pierog jajkiem i pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Pierogi calzone muszą być ładnie zarumienione.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz