środa, 15 lutego 2023

Golonka bez kości i skóry, parzona w szynkowarze.

 


Chude mięso z wieprzowej golonki, peklowana na mokro 5 dni według tabeli "Dziadka", parzone w szynkowarze.

Surowiec:

golonka bez kości i skóry 1,3 kg.

cukier 11 g

peklosól 60 g

czosnek 3 ząbki

liść laurowy 3 szt.

ziele angielskie 6 - 8 sztuk

woda 500 ml

Wykonanie:

Umyte mięso peklujemy według tabeli Dziadka 5 dni. Umieszczamy w szynkowarze i na 24 godziny wstawiamy do lodówki. Po tym czasie w garnku z wymierzoną ilością wody doprowadzamy do wrzenia wody. Do garnka z gotującą wodą wstawiamy szynkowar i zmniejszamy temperaturę do 85 stopni Celsjusza i parzymy 4 dodziny pilnując poziom wody w garnku, który powinien być na wysokości dekla dociskowego. Jeże;i szynkowar jest wyposażony w termometr to parzymy do temperatury mięsa w środku do 68 stopni ćelsjusza. Po sparzeniu chłodzimy szynkowar zimną wodą i po schłodzeniu wstawiamy do lodówki na 24 godziny.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz