Szybkie kakaowe ciasto z kremem o smaku czekoladowym zrobione z upieczonego biszkoptu przełożonego kremem.
Składniki na biszkopt (blacha 30/25/6 cm):
jajka kurze 6 szt.
cukier 12 dag
mąka 15 dag
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
kakao 3 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
szczypta soli
Wykonanie biszkoptu:
Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy. Po dodaniu cukru dodajemy w odstępach kilkunastu sekundowych po jednym żółtku i mikserem miksujemy. Po dodaniu wszystkich żółtek mikser odstawiamy, dalej będziemy mieszać powoli, patką silikonową. Mąkę umieszczamy w przesiewaczu i stopniowo siejemy ją do ubitej piany, wolno mieszamy patką żeby nie naruszyć struktury ubitej piany. Po dodaniu wszystkiej mąki, wymieszaną masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, równamy i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy około 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości około 50 cm zrzucamy go z formą na blat szafki lub stołu. Biszkopt już nie opadnie. Studzimy, wyjmujemy z formy. Kroimy na blaty po całkowitym ostygnięciu.
Uwaga:
Używamy szklanki o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.
Krem:
Krem czekoladowy 1 opakowanie
Krem przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
masło 100 g
mleko 250 ml
Wykonanie ciasta:
Nasączamy placek biszkoptu, nakładamy warstwę kremu. Przykrywamy warstwę pierwszą kolejnym plackiem biszkoptowym, nasączamy go i nakładamy warstwę kremu. Wierzch ciasta nasączamy i nakładamy warstwę kremu Na koniec dekorujemy ciasto według swojego upodobania. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz