Prosta w zrobieniu, smaczna kiełbasa wykonana z wieprzowej łopatki. Kiełbasa idealna jest do żurku. (Wzorowałem się przepisem J. Wiertel "Kiełbasa z karczku").
Składniki:
łopatka wieprzowa 1,5 kg
poklosól 20g /kg
pieprz czarny 3g /kg
czosnek świeży 5g /kg
majeranek 2 łyżki
wywar z gotowania skór 100 ml, lub zimnej wody
jelita wieprzowe 28/30 mm 2 m
Wykonanie:
Z łopatki wycinamy jak najwięcej tłustych kawałków mięsa które peklujemy . Resztę mięsa, chudego kroimy w kawałki 3-4 cm i też peklujemy. Czas peklowania 48 godzin. Po peklowaniu chudsze kawałki mięsa rozdrabniamy na szarpaku a tłuste kawałki mięsa przez sitko 8 mm. Mięso mieszamy dodajemy wodę lub wywar z gotowania skór oraz wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości. Gotowym farszem nadziewamy jelita robiąc kiełbaski po około 15 cm. Gotową kiełbasę możemy parzyć, mrozić jak i uwędzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz