środa, 29 marca 2023

Kiełbasa z łopatki wieprzowej do żurku.

 


Prosta w zrobieniu, smaczna kiełbasa wykonana z wieprzowej łopatki. Kiełbasa idealna jest do żurku. (Wzorowałem się przepisem J. Wiertel "Kiełbasa z karczku").

Składniki:

łopatka wieprzowa 1,5 kg

poklosól 20g /kg

pieprz czarny 3g /kg

czosnek świeży 5g /kg

majeranek 2 łyżki

wywar z gotowania skór 100 ml, lub zimnej wody

jelita wieprzowe 28/30 mm 2 m

Wykonanie:

Z łopatki wycinamy jak najwięcej tłustych kawałków mięsa które peklujemy . Resztę mięsa, chudego kroimy w kawałki 3-4 cm i też peklujemy. Czas peklowania 48 godzin. Po peklowaniu chudsze kawałki mięsa rozdrabniamy na szarpaku a tłuste kawałki mięsa przez sitko 8 mm. Mięso mieszamy dodajemy wodę lub wywar z gotowania skór oraz wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości. Gotowym farszem nadziewamy jelita robiąc kiełbaski po około 15 cm. Gotową kiełbasę możemy parzyć, mrozić jak i uwędzić.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz