czwartek, 30 marca 2023

Ciasto kakaowe z kremem.

 


Szybkie kakaowe ciasto z kremem o smaku czekoladowym zrobione z upieczonego biszkoptu przełożonego kremem.

Składniki na biszkopt (blacha 30/25/6 cm):

jajka kurze 6 szt.

cukier 12 dag 

mąka 15 dag 

mąka ziemniaczana 1/4 szklanki

kakao 3 dag

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

szczypta soli

Wykonanie biszkoptu: 

Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy. Po dodaniu cukru dodajemy w odstępach kilkunastu sekundowych po jednym żółtku i mikserem miksujemy. Po dodaniu wszystkich żółtek mikser odstawiamy, dalej będziemy mieszać powoli, patką silikonową. Mąkę umieszczamy w przesiewaczu i stopniowo siejemy ją do ubitej piany, wolno mieszamy patką żeby nie naruszyć struktury ubitej piany. Po dodaniu wszystkiej mąki, wymieszaną masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, równamy i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy około 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości około 50 cm zrzucamy go z formą na blat szafki lub stołu. Biszkopt już nie opadnie. Studzimy, wyjmujemy z formy. Kroimy na blaty po całkowitym ostygnięciu.

Uwaga:

Używamy szklanki o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.

Krem:

Krem czekoladowy 1 opakowanie

Krem przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

masło 100 g

mleko 250 ml

Wykonanie ciasta:

Nasączamy  placek biszkoptu, nakładamy warstwę kremu. Przykrywamy warstwę pierwszą kolejnym plackiem biszkoptowym, nasączamy go i nakładamy warstwę kremu. Wierzch ciasta nasączamy i nakładamy warstwę kremu  Na koniec dekorujemy ciasto według swojego upodobania. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz