Popularny i bardzo smaczny przysmak z Podlasia, pieczona kiszka kartoflana zrobiona z tartych ziemniaków oraz dodanych do nich skwarek z cebulą, jajek oraz przypraw. Wszystko umieszczone w wołowym jelicie prostym i upieczone w piekarniku.
Składniki:
kartofle 2 kg
słonina 100 g
cebula 2 szt.
mąka pszenna 2 łyżki
kurze jajka 2 szt.
sól 1 łyżka
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 2 łyżki
jelito wołowe proste 3x30 cm
Wykonanie:
Obrane i wymyte kartofle trzemy na tarce do ziemniaków lub w maszynie do tego przystosowanej. Starte na pulpę kartofle odciskamy z soku tak gdzieś na 50%. Do odciśniętej pulpy dodajemy mąkę, sól, ziołowy pieprz, jajka i usmażone z cebulą skwarki. Wytopiony tłuszcz na patelni będzie nam potrzebny do polania kiszek przed pieczeniem. Ciasto dokładnie mieszamy. W między czasie moczymy 3 kawałki, każdy po 30 cm flaki wołowe, proste. Wymoczone kawałki jelita zawiązujemy z jednej strony przędzą wędliniarską i napełniamy każdy kawałek po tyle samo ciasta, na luźno. Po napełnieniu zawiązujemy kiszki i układamy je na blasze. Ułożone kiszki w blasze polewamy wytopionym tłuszczem z patelni. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół, po 30 minutach pieczenia kiszki przewracamy na drugą stronę. Upieczone kiszki podajemy na gorąco z jogurtem lub zsiadłym mlekiem, albo ostudzone i podsmażone na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz