poniedziałek, 27 marca 2023

Kotlet jagnięcy z kością z combra z kaszą jaglaną i ostrym sosem.

 


Usmażony kotlet jagnięcy podany z kaszą jaglaną i ostrym sosem z papryczek chili.

Składniki:

4 Kawałki jagnięce z kością z combra

200 gram kaszy jaglanej

połowa cebuli

tłuszcz do smażenia

1 litr wody

pieprz czarny

sól

4 łyżki stołowe ostrego sosu z papryczek chili

4 kawałki suszonego pomidora

1 stołowa łyżka majeranku

1 mała łyżeczka granulowanego czosnku

6 ziarenek ziela angielskiego

2 listki laurowe

1 czubata łyżka domowej pasty rosołowej

1 czubata łyżka suszonej włoszczyzny

oliwki marynowane na ostro

3 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia sosu

Wykonanie:

Wymyte, doprawione solą i pieprzem z obu stron kawałki jagnięciny smażymy na gorącym tłuszczu na złoty kolor z obu stron, dodajemy pokrojoną cebulę w piórka i dusimy do miękkości mięsa. Wlewamy litr wody do garnczka, dodajemy pastę rosołową, listki laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę pomidory suszone, suszoną włoszczyznę, czosnek granulowany, majeranek i ostry sos z papryczek chili, gotujemy z tych składników sos. Gdy mięso na patelni będzie miękkie wkładamy go razem z cebulą do gotującego się wywaru na sos, gotujemy wszystko jeszcze kilka minut, doprawiamy do smaku solą i zagęszczamy sos mąką rozmieszaną w połowie szklanki wody. W między czasie gotujemy kaszę jaglaną. Gotowe kawałki jagnięciny podajemy z kaszą jaglaną polaną sosem i ciemnymi oliwkami. 









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz