Usmażony kotlet jagnięcy podany z kaszą jaglaną i ostrym sosem z papryczek chili.
Składniki:
4 Kawałki jagnięce z kością z combra
200 gram kaszy jaglanej
połowa cebuli
tłuszcz do smażenia
1 litr wody
pieprz czarny
sól
4 łyżki stołowe ostrego sosu z papryczek chili
4 kawałki suszonego pomidora
1 stołowa łyżka majeranku
1 mała łyżeczka granulowanego czosnku
6 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
1 czubata łyżka domowej pasty rosołowej
1 czubata łyżka suszonej włoszczyzny
oliwki marynowane na ostro
3 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
Wykonanie:
Wymyte, doprawione solą i pieprzem z obu stron kawałki jagnięciny smażymy na gorącym tłuszczu na złoty kolor z obu stron, dodajemy pokrojoną cebulę w piórka i dusimy do miękkości mięsa. Wlewamy litr wody do garnczka, dodajemy pastę rosołową, listki laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę pomidory suszone, suszoną włoszczyznę, czosnek granulowany, majeranek i ostry sos z papryczek chili, gotujemy z tych składników sos. Gdy mięso na patelni będzie miękkie wkładamy go razem z cebulą do gotującego się wywaru na sos, gotujemy wszystko jeszcze kilka minut, doprawiamy do smaku solą i zagęszczamy sos mąką rozmieszaną w połowie szklanki wody. W między czasie gotujemy kaszę jaglaną. Gotowe kawałki jagnięciny podajemy z kaszą jaglaną polaną sosem i ciemnymi oliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz