Smażone udka i filet z kaczki podany z ziemniakami i domowego wyrobu sałatką warzywną z kapusty, ogórka, papryk i cebuli oraz z ciemnymi oliwkami.
Składniki:
kompletny filet kaczy ze skórą
2 udka kacze
świeży lub mrożony lubczyk
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
sałatka warzywna 1 słoiczek (domowa)
ziemniaki 8 szt.
ciemne oliwki
Przyprawy:
majeranek do smaku
pieprz kolorowy do smaku
pieprz ziołowy do smaku
sól do smaku
Wykonanie:
Wymyte, osączone z wody mięsa nacinamy na skórce żeby wytopił się z nich tłuszcz. Nacieramy czosnkiem i wszystkimi przyprawami. Filety i udka układamy na gorącej patelni i smażymy na małym ogniu pod przykryciem na złoty kolor. Przewracamy kilkakrotnie, dokładamy pokrojony czosnek i cebulkę oraz łodygi lubczyku. W między czasie gotujemy ziemniaki, odparowujemy i wkładamy na talerz razem z usmażonym mięsem. Do dania dodajemy sałatkę warzywną ze słoika (przepis na moim blogu) i ciemnymi oliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz