sobota, 1 kwietnia 2023

Rolowany boczek parzony.

 


Bardzo smaczny rolowany boczek wieprzowy, natarty solą, pieprzem i czosnkiem, parzony. Idealna wędlina na kanapki.

Składniki:

boczek wieprzowy 1 kg

pieprz ziołowy

sól

czosnek granulowany

żelatyna

rękaw do pieczenia

przędza wędliniarska

Wykonanie:

Wymyty, osuszony kawałek boczku nacieramy solą, ziołowym pieprzem, czosnkiem i na koniec żelatyną. Mocno zwijamy i osznurowujemy tak jak szynkę przędzą więdliniarską. Żeby podczas parzenia nie tracić smaku boczku, umieszczamy go w kawałku rękawa do pieczenia. Także osznurowujemy żeby było szczelnie i parzymy w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza 3 godziny. Po sparzeniu studzimy, ostudzony przechowujemy w lodówce. Kroimy po 24 godzinach.











Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz