Smażone z cebulką gęsie wątróbki podane z ziemniakami i sałatką z kapusty, ogórka, marchwi i papryk.
Składniki:
wątróbki gęsie 40 dag
mąka pszenna do panierowania
cebula 2 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
papryka czerwona słodka
ziemniaki 8 szt.
sałatka z kapusty
tłuszcz do smażenia
Wykonania:
Oczyszczone ze ścięgien i żył wątróbki płuczemy zimną wodą, osuszamy na durszlaku. Ocieknięte kawałki wątróbki obtaczamy w mące i kładziemy na gorącą patelnię z tłuszczem, smażymy z obu stron na rumiano. Cebulę kroimy w piórka, solimy, pieprzymy, smażymy na oddzielnej patelni. Usmażoną cebulę dodajemy do smażącej się wątróbki, posypujemy czerwoną papryką, troszkę podlewamy wodą. Smażymy pod przykryciem do miękkości wątroby. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone wątróbki podajemy z wcześniej ugotowanymi ziemniakami oraz z sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz