sobota, 4 marca 2023

Smażone z cebulką wątróbki gęsie, ziemniaki, sałatka.

 


Smażone z cebulką gęsie wątróbki podane z ziemniakami i sałatką z kapusty, ogórka, marchwi i papryk.

Składniki:

wątróbki gęsie 40 dag

mąka pszenna do panierowania

cebula 2 szt.

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

papryka czerwona słodka

ziemniaki 8 szt.

sałatka z kapusty

tłuszcz do smażenia

Wykonania:

Oczyszczone ze ścięgien i żył wątróbki płuczemy zimną wodą, osuszamy na durszlaku. Ocieknięte kawałki wątróbki obtaczamy w mące i kładziemy na gorącą patelnię z tłuszczem, smażymy z obu stron na rumiano. Cebulę kroimy w piórka, solimy, pieprzymy, smażymy na oddzielnej patelni. Usmażoną cebulę dodajemy do smażącej się wątróbki, posypujemy czerwoną papryką, troszkę podlewamy wodą. Smażymy pod przykryciem do miękkości wątroby. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone wątróbki podajemy z wcześniej ugotowanymi ziemniakami oraz z sałatką.











Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz