niedziela, 5 marca 2023

Beziki z kremem i owocami.

 


Pyszny deser z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany oraz owocami.

Składniki na 13 sztuk:

białko 220 g (z 5-6 jajek)

drobny cukier do wypieków 250 g 

1 łyżka soku z cytryny

szczypta soli

Do dekoracji:

borówka amerykańska

truskawki

Wykonanie:

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i pędzelkiem rozsmarowujemy troszkę oleju, tak żeby papier był lekko natłuszczony. W większej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Podczas ubijania piany mikserem stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując. Na koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i nadal chwilę miksujemy do powstania gęstej, błyszczącej piany. Masę bezową umieszczamy w rękawie cukierniczym z okrągłą, dużą tylką. Do formowania bezików możemy użyć metalowego ringu. Ring każdo razowo maczamy w gorącej wodzie żeby masa nie kleiła się do boków. Wciskamy masę bezową na wyłożoną blachę, na 3/4 wysokości ringu. Zapełnioną blachę wkładamy do nagrzanego do 110 stopni Celsjusza piekarnika i suszymy przy lekko uchylonej klapie 3 godziny. Gotowe, ostudzone beziki dekorujemy kremem i owocami.

Krem z serka mascarpone i bitej śmietany:

Składniki: 

śmietana 30% 200 ml

serek mascarpone 200 g

cukier puder 2 łyżki

Wykonanie kremu:

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo serek mascarpone. Całość delikatnie mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników.












Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz