Pyszny deser z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany oraz owocami.
Składniki na 13 sztuk:
białko 220 g (z 5-6 jajek)
drobny cukier do wypieków 250 g
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
Do dekoracji:
borówka amerykańska
truskawki
Wykonanie:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i pędzelkiem rozsmarowujemy troszkę oleju, tak żeby papier był lekko natłuszczony. W większej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Podczas ubijania piany mikserem stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując. Na koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i nadal chwilę miksujemy do powstania gęstej, błyszczącej piany. Masę bezową umieszczamy w rękawie cukierniczym z okrągłą, dużą tylką. Do formowania bezików możemy użyć metalowego ringu. Ring każdo razowo maczamy w gorącej wodzie żeby masa nie kleiła się do boków. Wciskamy masę bezową na wyłożoną blachę, na 3/4 wysokości ringu. Zapełnioną blachę wkładamy do nagrzanego do 110 stopni Celsjusza piekarnika i suszymy przy lekko uchylonej klapie 3 godziny. Gotowe, ostudzone beziki dekorujemy kremem i owocami.
Krem z serka mascarpone i bitej śmietany:
Składniki:
śmietana 30% 200 ml
serek mascarpone 200 g
cukier puder 2 łyżki
Wykonanie kremu:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo serek mascarpone. Całość delikatnie mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz