Taka propozycja na niedzielny obiad, duszone plastry schabu z cebulką, podane z kluskami Spaetzle.
Składniki:
schab z przyrostami 1,2 kg
cebula biała 4 sztuki
kluski spaetzle 1 opakowanie
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
smalec wieprzowy
Wykonanie:
Opłukany, osuszony schab kroimy w grubsze plastry (około 8 sztuk), solimy, pieprzymy i smażymy na rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiany kolor, oraz dusimy pod przykryciem około 10 minut. U mnie musiałem 3 razy smażyć, za trzecim razem ostatnie kawałki schabu przykryłem pokrojoną cebulą i razem dusiłem kilkanaście minut. W między czasie gotujemy kluski spatzle. Po usmażeniu wszystkich kawałków schabu wkładam na patelnię, na której pozostał tłuszcz po smażonych kawałkach schabu, i podsmażam kluski spaetzle. Podsmażone kluski wykładam na talerze i dodaję sztukę duszonego schabu z cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz