Bardzo smaczna biała kaszanka, idealna na wiosennego grilla, zrobiona z kaszy gryczanej prażonej i białej, z dodatkiem serc z indyka, wieprzowej wątróbki, skwarek i łopatki wieprzowej oraz ostrego sosu z papryczek. Kaszanka smaczna jest upieczona na grillu jak i usmażona z cebulką.
Składniki:
kasza gryczana prażona 2 szklanki
kasza gryczana biała 2 szklanki
wątróbki z indyka 500 g
serca z indyka 500 g
skwarki + cebula 2 szt.
5 listków laurowych
6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżka pieprzu ziołowego
2 łyżki słodkiej papryki
3 łyżki soli morskiej
mały słoiczek 200 g. sosu z papryczek ostrych
2 garście majeranku (3 stołowe łyżki)
8 szklanek wywaru z gotowania mięs
jelita grube proste 3 m.
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy 8 szklanek wody, sól oraz wrzucamy indycze serca i mięso z łopatki. Podczas gotowania zbieramy szumowiny wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz resztę przypraw. Gotujemy do momentu aż mięsa będą miękkie. W między czasie płuczemy obie kasze. Odlewamy szklankę wywaru i parzymy wątróbkę przez 15 minut. Do przecedzonego przez durszlak wywaru wsypujemy obie kasze i gotujemy do gęstości tak aby kasza była na 80% sparzona. Kończymy parzenie, wyłączamy gaz i przykrywamy garnek pokrywką. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę z garnka i mieszamy sparzoną kaszę i pozostawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej kaszy dodajemy zmielone skwarki usmażone razem z cebulą, ugotowane serca, sparzone wątróbki i ostry sos z papryczek. Całość dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy. Wystudzonym farszem napełniamy jelita. Parzymy 35 minut w wodzie 70 - 80 stopni Celsjusza. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut i umieszczamy w lodówce na 12 godzin. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu lub na grillu. Bardzo smaczna jest również na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz