niedziela, 16 kwietnia 2023

Gulasz wieprzowy, ziemniaki i buraczki.

 


Gulasz ugotowany z mięsa wieprzowego, warzyw podany z ziemniakami i smażonymi buraczkami z dodatkiem chrzanu.

Składniki:

mięso wieprzowe 0,9 kg

papryka słodka mielona 1 łyżka

cebula 1 szt.

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

ziele angielskie 6-8 szt.

liść laurowy 3 szt.

majeranek 3 szczypty

włoszczyzna suszona 3 łyżki

pasta rosołowa 1 łyżka

sos sojowy ciemny 3 łyżki

woda 750 ml

mąka przenna do zagęszczenia sosu

śmietana 30% 2 łyżki

ziemniaki 8 szt.

burak ćwikłowy 1 szt.

tarty chrzan 1 łyżeczka

Wykonanie:

Wymyte mięso kroimy w kostkę 2 cm. x 2 cm. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę kroimy w ćwierć plastry, lekko solimy by zmiękła, doprawiamy pieprzem i majerankiem i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy do smażącego się mięsa na patelni. Dusimy pod przykryciem do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 3 szklanki wody i zagotowujemy, wrzucamy suszoną włoszczyznę, pastę rosołową, solimy do smaku dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy mięsko z cebulką jest miękkie, dodajemy do garnka z warzywami podduszone mięsko z cebulką i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku, lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką i śmietaną. Gotujemy kilka minut mieszając. W między czasie gotujemy ziemniaki oraz buraka. Ugotowanego buraka obieramy ze skórki i trzemy na wiórki, dodajemy chrzan, sól i pieprz do smaku. Nakładamy na talerz ziemniaki, polewamy gulaszem i nakładamy obok buraczki.












Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz