Gulasz ugotowany z mięsa wieprzowego, warzyw podany z ziemniakami i smażonymi buraczkami z dodatkiem chrzanu.
Składniki:
mięso wieprzowe 0,9 kg
papryka słodka mielona 1 łyżka
cebula 1 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
ziele angielskie 6-8 szt.
liść laurowy 3 szt.
majeranek 3 szczypty
włoszczyzna suszona 3 łyżki
pasta rosołowa 1 łyżka
sos sojowy ciemny 3 łyżki
woda 750 ml
mąka przenna do zagęszczenia sosu
śmietana 30% 2 łyżki
ziemniaki 8 szt.
burak ćwikłowy 1 szt.
tarty chrzan 1 łyżeczka
Wykonanie:
Wymyte mięso kroimy w kostkę 2 cm. x 2 cm. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę kroimy w ćwierć plastry, lekko solimy by zmiękła, doprawiamy pieprzem i majerankiem i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy do smażącego się mięsa na patelni. Dusimy pod przykryciem do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 3 szklanki wody i zagotowujemy, wrzucamy suszoną włoszczyznę, pastę rosołową, solimy do smaku dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy mięsko z cebulką jest miękkie, dodajemy do garnka z warzywami podduszone mięsko z cebulką i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku, lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką i śmietaną. Gotujemy kilka minut mieszając. W między czasie gotujemy ziemniaki oraz buraka. Ugotowanego buraka obieramy ze skórki i trzemy na wiórki, dodajemy chrzan, sól i pieprz do smaku. Nakładamy na talerz ziemniaki, polewamy gulaszem i nakładamy obok buraczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz