sobota, 15 kwietnia 2023

Rurki z kremem.

 


Rurki zrobione są z ciasta francuskiego, nadziane kremem zrobionym ze śmietanki 30% i serka mascarpone.

Przepis podany jest na 20 rurek.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie

serek mascarpone 250 g

śmietanka 30% 250 ml

cukier puder 2 łyżki

cukier waniliowy 1 opak.

jajko 1 szt. do posmarowania

kolorowa posypka do posypania

Wykonanie rurek:

Ciasto francuskie po rozwinięciu kroimy na paski o szerokości około 1,5 centymetra. Nawijamy na foremki paski ciasta. Nawinięte ciasto smarujemy jajkiem i posypujemy kolorową posypką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza około 20 minut, do zarumienienia się rurek. Upieczone rurki zdejmujemy z foremek i studzimy. Zimne rurki nadziewamy kremem za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką.

Krem:

Zimną śmietankę ubijamy w większej misce razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy śmietana będzie już gęsta stopniowo dodajemy serek mascarpone cały czas miksując.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz