poniedziałek, 17 kwietnia 2023

Sernik o smaku migdałowym w polewie z białej czekolady.

 


Sernik jest o smaku migdałowym, upieczony na spodzie z herbatników, w polewie z białej czekolady, posypany kolorową i czekoladową posypką.

Składniki:

twaróg z wiaderka 1 kg

jajka kurze 6 szt.

cukier trzcinowy 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)

cukier migdałowy 15 g (Delecta)

masło 20 dag

budyń waniliowy 80 g

kolorowa posypka do posypania sernika

Polewa czekoladowa:

masło 30 g

biała czekolada 100 g

Wykonanie polewy:

Masło zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia. Polewę studzimy i polewamy nią ostudzony sernik.

Wykonanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg, cukier migdałowy i budynie, cały czas miksujemy. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza, następnie zwiększamy temperaturę do 150 stopni Celsjusza i pieczemy 15 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku kilka godzin. Ostudzony sernik w formie polewamy polewą czekoladową i posypujemy kolorową posypką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję. 












Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz