Filet z morszczuka zrobiony w sosie pomidorowym z warzywami doprawiony przyprawami.
Składniki:
filet z morszczuka 80 dag
cebula 2 sztuki
suszone warzywa
koncentrat pomidorowy 200 ml
papryka słodka 1 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 1 łyżka
woda 100 ml
pasta rosołowa 1 łyżka
ciemny sos sojowy 1 łyżka
papryka mielona słodka 1 łyżka
mąka pszenna do obtoczenia ryby
Wykonanie:
Wymyte, osuszone filety kroimy na połowę, przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i obtaczamy w mące. Tak przygotowane kawałki ryby smażymy na gorącym oleju po 3 minuty z każdej strony. Usmażone kawałki ryby przekładamy z patelni na talerz a na patelnię wkładamy pokrojoną w pół plastry cebule, paprykę pokrojoną w kostkę i suszone warzywa. Dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw i cebuli. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, pół szklanki przegotowanej wody, mieszamy wszystko i jeszcze troszkę dusimy. Jeżeli mamy już gotowy sos to usmażone kawałki ryby przekładamy warstwami, ryba, sos i tak do wykończenia. Pojemnik zamykamy i wstawiamy do lodówki żeby smaki się przegryzły. Po kilku godzinach możemy konsumować, najlepiej ze świeżym chlebkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz