poniedziałek, 10 kwietnia 2023

Ryba w sosie pomidorowym.

 


Filet z morszczuka zrobiony w sosie pomidorowym z warzywami doprawiony przyprawami.

Składniki:

filet z morszczuka 80 dag

cebula 2 sztuki

suszone warzywa

koncentrat pomidorowy 200 ml

papryka słodka 1 szt.

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

majeranek 1 łyżka

woda 100 ml

pasta rosołowa 1 łyżka

ciemny sos sojowy 1 łyżka

papryka mielona słodka 1 łyżka

mąka pszenna do obtoczenia ryby

Wykonanie:

Wymyte, osuszone filety kroimy na połowę, przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i obtaczamy w mące. Tak przygotowane kawałki ryby smażymy na gorącym oleju po 3 minuty z każdej strony. Usmażone kawałki ryby przekładamy z patelni na talerz a na patelnię wkładamy pokrojoną w pół plastry cebule, paprykę pokrojoną w kostkę i suszone warzywa. Dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw i cebuli. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, pół szklanki przegotowanej wody, mieszamy wszystko i jeszcze troszkę dusimy. Jeżeli mamy już gotowy sos to usmażone kawałki ryby przekładamy warstwami, ryba, sos i tak do wykończenia. Pojemnik zamykamy i wstawiamy do lodówki żeby smaki się przegryzły. Po kilku godzinach możemy konsumować, najlepiej ze świeżym chlebkiem.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz