Nalewka na kwiatach magnolii to mało znany przepis. Ma ona dwie wady. Po pierwsze robimy ją ze świeżych (młodych) kwiatów magnolii. Po drugie na jej pełną dojrzałość musimy czekać rok. Być może właśnie to powoduje, że nalewka z magnolii nie jest tak popularna. Łagodny smak i oryginalny aromat warte są jednak spróbowania.
Składniki:
kwiaty magnolii 3 szt.
laska wanilii 1 szt.
rodzynki 100 g.
miód 3 stołowe czubate łyżki
wino czerwone wytrawne 900 ml
wódka 40% 0,5 l.
Wykonanie:
Świeżo zerwane młode kwiaty magnolii, wczesną porą zanim zdążą się rozwinąć, myjemy i kroimy w paski, rodzynki również rozdrabniamy i wrzucamy do słoika razem z przekrojoną na pół laską wanilii. Dodajemy miód, zalewamy winem i wódką 40 %. Słój szczelnie zamykamy, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na dwa tygodnie. Nalew powinien być mieszany codziennie. Po tym czasie filtrujemy i odstawiamy do chłodnej piwnicy na co najmniej rok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz