Sernik jest o smaku waniliowym z brzoskwiniami, upieczony na spodzie z herbatników, wierzch polany polewą czekoladową.
Składniki:
biały ser twaróg (mielony) 1 kg
jajka kurze 6 szt.
cukier trzcinowy 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
masło 20 dag
budyń śmietankowy 80 g
brzoskwinie 1 puszka
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo ser, ekstrakt wanilii i budynie, cały czas miksujemy. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy ze szczyptą soli sztywną pianę. Ubitą pianę i pokrojone w kostkę brzoskwinie dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku. Ostudzony sernik wyjmujemy z formy, polewamy czekoladą i studzimy, możemy polewę czekoladową posypać kolorową posypką. Po ostudzeniu kroimy na porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz