czwartek, 11 maja 2023

Biała kaszanka na grilla.

 


Biała kaszanka, zrobiona z kaszy gryczanej prażonej i białej, z dodatkiem zmielonych skwarek z cebulą oraz ostrego sosu z papryczek. Kaszanka smaczna jest upieczona na grillu jak i usmażona z cebulką.

Składniki:

kasza gryczana prażona 2 szklanki

kasza gryczana biała 2 szklanki

skóry z golonek 2 szt. 

smażone skwarki z podgardla

skwarki ze słoniny

cebula 1 szt.

cebula suszona 15 g

5 listków laurowych

6 ziaren ziela angielskiego

1 łyżeczka pieprzu czarnego

1 łyżka pieprzu ziołowego

2 łyżki słodkiej papryki

3 łyżki soli 

mały słoiczek 200 g sosu z papryczek ostrych

2 garście majeranku (3 stołowe łyżki)

8 szklanek wywaru z gotowania mięs

jelita grube proste 3 m

Wykonanie:

Do garnka wlewamy 8 szklanek wody, sól oraz wrzucamy skóry i kości z golonek. Podczas gotowania zbieramy szumowiny wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie. Gotujemy do momentu aż mięsa będą miękkie. W między czasie płuczemy obie kasze i smażymy skwarki. Do przecedzonego przez durszlak wywaru wsypujemy obie kasze i gotujemy do gęstości tak aby kasza była na 80% sparzona. Kończymy parzenie, wyłączamy gaz i przykrywamy garnek pokrywką. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę z garnka i mieszamy sparzoną kaszę i pozostawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej kaszy dodajemy zmielone skwarki usmażone razem z cebulą, zmielone skóry i mięso z kości, przyprawy i ostry sos z papryczek. Całość dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy. Wystudzonym farszem napełniamy jelita. Parzymy 35 minut w wodzie 70 - 80 stopni Celsjusza. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut i umieszczamy w lodówce na 12 godzin. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu lub na grillu. Bardzo smaczna jest również na zimno.















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz