piątek, 12 maja 2023

Ciasto rabarbarowe z procentami.

 


Proste, szybkie w przygotowaniu , smaczne ciasto z rabarbarem z nalewki. Idealne ciasto do porannej lub popołudniowej kawy.

Składniki:

2 szt. jajka

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

1 olejek rumowy

1 łyżeczka suszonej skórki cytryny

1,5 szklanki oleju 

3/4 szklanki mleka

2.5 szklanki mąki (przesiewamy przez sitko)

3/4 łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

rabarbaru z nalewek słoik 900 ml. 

Przygotowanie:

miseczka 1 większa:

ucieramy:

2 szt. jajka

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

1 olejek rumowy

1 łyżeczka suszonej skórki cytryny

powoli dodajemy i mieszamy:

1,5 szklanki oleju 

3/4 szklanki mleka

miseczka 2 mniejsza:

poniższe składniki mieszamy:

2.5 szklanki mąki (przesiewamy przez sitko)

3/4 łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

dodatek do zmiksowanego ciasta:

słoik 900 ml. rabarbaru z nalewek

Wykonanie:

Po dokładnym zmiksowaniu zawartości miseczki-1 stopniowo dodajemy zawartość miseczki-2 ciągle mieszając lub miksując aż do gładkiej masy. Do ciasta dodajemy rabarbar i mieszamy ręcznie drewnianą łyżką. Wysmarować masłem prodiż wraz ze środkowym stożkiem oraz posypać tartą bułką. Wlewamy całość ciasta do tak przygotowanego prodiża i pieczemy 45 minut (sprawdzamy cienkim kijkiem przez jedną z dziurek w pokrywie prodiża czy ciasto jest upieczone, kijek musi być suchy po wyjęciu go z ciasta.). Po upieczeniu odczekać 15 minut i później można otworzyć prodiż i wyjąć ciasto. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz