Kiełbasa wieprzowa z dodatkiem pieprzu zielonego, pieczona w piekarniku, podsuszana, idealna do kanapek. Można zrobić także dobrą wędlinkę bez wędzenia.
Surowiec:
łopatka - 1 kg (szarpak)
łopatka - 40 dag sitko 3 mm
Przyprawy:
peklosól / sól 10 g/10 g
cukier 4 g
pieprz 7,2 g
czosnek 9,6 g
zielony pieprz 100 ziaren (ziarna zaparzamy i odstawiamy na 24 godziny)
Wszystkie odważone przyprawy mieszamy.
Dodatkowo:
osłonki białkowe fi 65 mm (moczone 30 minut w ciepłej wodzie z aromatem dymu)
Rozdrabnianie:
kilogram łopatki wieprzowej rozdrabniamy przez szarpak, a pozostałe 40 dag przez sitko 3 mm
Wykonanie:
Zmielone mięsa wyrabiamy stopniowo dodając przyprawy i zielony pieprz razem z wodą w której się parzył (około 100 ml). Wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu. Wyrobiony farsz wkładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie ponownie wyrabiamy chwilę i napełniamy ścisło osłonki białkowe. Zawiązujemy końce napełnionych batonów, wieszamy do osuszenia na 2 godziny. Po osuszeniu wędzimy 2 godziny w temperaturze 60 stopni Celsjusza, podpiekamy 1 godzinę w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza do osiągnięcia wewnątrz batonu temperatury 68 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wieszamy na kiju i studzimy. Podsuszamy 2-3 dni w pokojowej temperaturze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz