niedziela, 21 maja 2023

Kiełbasa wieprzowa z zielonym pieprzem.

 


Kiełbasa wieprzowa z dodatkiem pieprzu zielonego, pieczona w piekarniku, podsuszana, idealna do kanapek. Można zrobić także dobrą wędlinkę bez wędzenia.

Surowiec:

łopatka - 1 kg (szarpak)

łopatka - 40 dag sitko 3 mm

Przyprawy:

peklosól / sól 10 g/10 g

cukier 4 g

pieprz 7,2 g

czosnek 9,6 g

zielony pieprz 100 ziaren (ziarna zaparzamy i odstawiamy na 24 godziny)

Wszystkie odważone przyprawy mieszamy.

Dodatkowo:

osłonki białkowe fi 65 mm (moczone 30 minut w ciepłej wodzie z aromatem dymu)

Rozdrabnianie:

kilogram łopatki wieprzowej rozdrabniamy przez szarpak, a pozostałe 40 dag przez sitko 3 mm

Wykonanie:

Zmielone mięsa wyrabiamy stopniowo dodając przyprawy i zielony pieprz razem z wodą w której się parzył (około 100 ml). Wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu. Wyrobiony farsz wkładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie ponownie wyrabiamy chwilę i napełniamy ścisło osłonki białkowe. Zawiązujemy końce napełnionych batonów, wieszamy do osuszenia na 2 godziny. Po osuszeniu wędzimy 2 godziny w temperaturze 60 stopni Celsjusza, podpiekamy 1 godzinę w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza do osiągnięcia wewnątrz batonu temperatury 68 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wieszamy na kiju i studzimy. Podsuszamy 2-3 dni w pokojowej temperaturze.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz