sobota, 20 maja 2023

Kruche ciasto z morelami.



Upieczone w kruchym cieście morele z nalewek przykryte pianką i posypane kruszonką. Polecam.

Składniki:

morele z nalewek osączone 1 kg

cukier puder do posypania ciasta

blacha 30/25/6 cm

Ciasto:

mąka krupczatka 2 szklanki

mąka pszenna Typ 450 1 szklanka

margaryna Kasia 1 kostka 

cukier 3 łyżki 

żółtka 4 szt.

proszek do pieczenia 2 łyżeczki 

cukier waniliowy 

Pianka:

białka z 4 jajek

cukier pół szklanki 

kisiel morelowy

Wykonanie:

Morele osączamy na sicie. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą część ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wyłożone dno formy ciastem układamy morele. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonych owoców. Wierzch warstwy piany posypujemy kawałkami pozostałego ciasta. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy i ostudzone możemy posypać cukrem pudrem.














Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz