czwartek, 22 czerwca 2023

Botwinka z młodymi buraczkami, mięsem z drobiu i jajkiem.

 


Bardzo smaczna zupa z młodych buraczków z natką, ugotowana na ćwiartkach z kurczaka.

Składniki:

    2 litry wody

    2 ćwiartki z kurczaka

    1 pęczek młodej botwinki z młodymi buraczkami

    3 młode ziemniaki

    4 jajka kurze

    pół szklanki kwasu z kiszonych buraczków

    pieprz ziołowy

    sól morska

    4-5 ziaren ziela angielskiego

    4 listki laurowe

    natka pietruszki

    świeży koper

    5 cm pora

    1 marchew

    1 łyżka domowej kostki rosołowej

Przygotowanie:

Gotujemy wywar z ćwiartek kurczaka, marchewki, pora, ziela angielskiego, liści laurowych i kostki rosołowej. Botwinkę i obrane ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę razem z obranymi buraczkami. Gdy mięso jest miękkie wyjmujemy je z garnka i dodajemy ziemniaki i pokrojoną botwinkę z buraczkami. W między czasie gotujemy jajka na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Gdy warzywa w zupie są miękkie, doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem ziołowym i kwasem z kiszonych buraczków. Na koniec lekko zabielamy śmietaną zupę i kończymy gotowanie. Zupę podajemy z rozkrojonym na połówki jajkiem i mięsem z ćwiartek kurczaka.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz