Bardzo smaczna zupa z młodych buraczków z natką, ugotowana na ćwiartkach z kurczaka.
Składniki:
2 litry wody
2 ćwiartki z kurczaka
1 pęczek młodej botwinki z młodymi buraczkami
3 młode ziemniaki
4 jajka kurze
pół szklanki kwasu z kiszonych buraczków
pieprz ziołowy
sól morska
4-5 ziaren ziela angielskiego
4 listki laurowe
natka pietruszki
świeży koper
5 cm pora
1 marchew
1 łyżka domowej kostki rosołowej
Przygotowanie:
Gotujemy wywar z ćwiartek kurczaka, marchewki, pora, ziela angielskiego, liści laurowych i kostki rosołowej. Botwinkę i obrane ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę razem z obranymi buraczkami. Gdy mięso jest miękkie wyjmujemy je z garnka i dodajemy ziemniaki i pokrojoną botwinkę z buraczkami. W między czasie gotujemy jajka na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Gdy warzywa w zupie są miękkie, doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem ziołowym i kwasem z kiszonych buraczków. Na koniec lekko zabielamy śmietaną zupę i kończymy gotowanie. Zupę podajemy z rozkrojonym na połówki jajkiem i mięsem z ćwiartek kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz