Chłopska patelnia jest to pożywny posiłek zrobiony z trzech większych ziemniaków, jednej cebuli i kawałka kiełbasy podwawelskiej. Całość usmażone jest na patelni, podany z jajkami usmażonymi na sadzone. Bardzo smaczny posiłek.
Składniki:
ziemniaki większe 3 szt.
cebula 1 szt.
kiełbasa podwawelska 15 dag
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
jajka kurze 4 szt.
olej 6 łyżek
Wykonanie:
Pokrojone, wcześniej obrane ze skórki i wymyte ziemniaki kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na gorącej patelni z trzema łyżkami oleju na rumiane kosteczki. Smażymy na dużym ogniu kilka minut. W między czasie kroimy w kostkę kiełbasę i cebulę, cebulę lekko doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Gdy kostki ziemniaków będą ładnie zarumienione dodajemy pozostałe trzy łyżki oleju i pokrojone w kostkę kiełbasę z cebulą, mieszamy i smażymy na dużym ogniu do miękkości cebuli i zarumienienia się kiełbasy. W między czasie smażymy jajka na sadzone. Usmażone składniki podajemy na gorąco z usmażonymi jajkami na sadzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz