wtorek, 20 czerwca 2023

Chłopska patelnia.

 


Chłopska patelnia jest to pożywny posiłek zrobiony z trzech większych ziemniaków, jednej cebuli i kawałka kiełbasy podwawelskiej. Całość usmażone jest na patelni, podany z jajkami usmażonymi na sadzone. Bardzo smaczny posiłek.

Składniki:

ziemniaki większe 3 szt.

cebula 1 szt.

kiełbasa podwawelska 15 dag

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

jajka kurze 4 szt.

olej 6 łyżek

Wykonanie:

Pokrojone, wcześniej obrane ze skórki i wymyte ziemniaki kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na gorącej patelni z trzema łyżkami oleju na rumiane kosteczki. Smażymy na dużym ogniu kilka minut. W między czasie kroimy w kostkę kiełbasę i cebulę, cebulę lekko doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Gdy kostki ziemniaków będą ładnie zarumienione dodajemy pozostałe trzy łyżki oleju i pokrojone w kostkę kiełbasę z cebulą, mieszamy i smażymy na dużym ogniu do miękkości cebuli i zarumienienia się kiełbasy.  W między czasie smażymy jajka na sadzone. Usmażone składniki podajemy na gorąco z usmażonymi jajkami na sadzone.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz