poniedziałek, 19 czerwca 2023

Boczek wieprzowy parzony.

 


Bardzo smaczny rolowany boczek wieprzowy, natarty solą, pieprzem i czosnkiem, parzony. Idealna wędlina na kanapki.

Składniki:

boczek wieprzowy chudy 1 kg

biały pieprz

sól

żelatyna

rękaw do pieczenia

przędza wędliniarska

Wykonanie:

Wymyty, osuszony kawałek boczku nacieramy solą, białym pieprzem i na koniec żelatyną. Mocno zwijamy i osznurowujemy tak jak szynkę, przędzą więdliniarską. Żeby podczas parzenia nie tracić smaku boczku, umieszczamy go w kawałku rękawa do pieczenia. Także osznurowujemy żeby było szczelnie i parzymy w temperaturze 80 stopni Celsjusza 4 godziny. Po sparzeniu studzimy, ostudzony przechowujemy w lodówce. Kroimy po 24 godzinach.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz